فهرست مطالب

فصلنامه سنجش از دور و GIS ایران
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید رشیدی، محمدنبی طالعی، احید نعیمی صفحه 1
    مکان فعالیت های تجاری ازجمله مراکز خرید، نقش تعیین کننده ای در موفقیت یا عدم موفقیت هر فعالیت دارد. در مکان یابی مراکز خرید می بایست به معیارها و اهداف متنوعی توجه داشت. در پژوهش حاضر دو هدف حداکثرسازی جذب تقاضای موجود و حداکثرسازی دسترسی به مراکز خرید در نظر گرفته شد. هرکدام از این اهداف، معیارهای مختلفی مانند جمعیت، شرایط رقابتی بین مراکز خرید، دسترسی به معابر اصلی، ایستگاه های حمل و نقل و پارکینگ های عمومی، پارک ها و مکان های تفریحی را دربرمی گیرند. در این پژوهش، روش تصمیم گیری چندهدفه برای حل مسئله به کار گرفته شد. روش های گوناگونی برای حل مسئله های چندهدفه ارائه شده است که به دو گروه کلی روش های سنتی و تکاملی تقسیم میشوند. روش های سنتی عموما در حل مسئله هایی از این دست، نقصان هایی دارند که پژوهشگران را به سوی استفاده از روش های تکاملی سوق داده اند. در پژوهش حاضر از میان روش های تکاملی، الگوریتم جست وجو ی تابوی چندهدفه به کار گرفته شد. در این مدل، ابتدا با توجه به کاربری اراضی، مکان های نامناسب از فضای مسئله حذف شدند و سپس الگوریتم جست وجو ی تابو برای دستیابی به توازن اهداف در محیط رقابتی به کار گرفته شد. به منظور ارزیابی موقعیت های پیشنهادشده در مدل تابو، مراکز پیشنهادی با نتایج حاصل از هم پوشانی نقشه های معیار اولیه مطابقت داده شدند.
    کلیدواژگان: مراکز خرید، مکان یابی در شرایط رقابتی، بهینه سازی چندهدفه، جست وجو ی تابو
  • مجتبی جنتی، محمد جواد ولدان زوج، علی محمدزاده صفحه 21
    نتیجه فرایند بازآرایی اپی پلار، تولید تصاویر شبه نرمال است که نقاط متناظر در آنها در امتداد سطرها یا ستون ها قرار می گیرند. برخلاف تصاویر نرمال حاصل از فرایند بازنمونه برداری اپی پلار، هیچ تضمینی برای تناسب پارالاکس موازی و ارتفاع نقاط متناظر در این تصاویر وجود ندارد. بااین حال، تولید تصاویر شبه نرمال می تواند انجام طیف وسیعی از کارهای فتوگرامتری نظیر تناظریابی، مثلث بندی هوایی خودکار، تولید مدل رقومی زمین، تولید ارتوفتو، و برجسته بینی را میسر سازد. در پژوهش حاضر، روش جدیدی مبتنی بر مدل مراکز تصویر چندگانه برای بازآرایی اپی پلار تصاویر خطی پوش بروم ارائه شد و روند بازآرایی برای دو سیستم تصویربرداری Cross Track و Along Track جداگانه بررسی گردید. اساس روش پیشنهادی، تصحیح مسیر حرکت و پارامترهای وضعیتی سنجنده توسعه یافته است. از مزایای این مدل می توان به امکان تصحیح اثر دید غیرقائم سنجنده به سبب تعبیرپذیری فیزیکی پارامترهای مدل اشاره کرد. برمبنای نتایج حاصل از ارزیابی دقت تصاویر شبه نرمال تولیدشده به روش پیشنهادی برای یک زوج تصویر استریوی Cross Track در سطح نقاط چک، متوسط پارالاکس قائم باقی مانده در سطح مدل 94/0 پیکسل به دست آمد، که می تواند موید صحت و کارایی مدل پیشنهادی باشد.
    کلیدواژگان: فتوگرامتری، بازآرایی اپی پلار، تصویر شبه نرمال، تصاویر خطی پوش بروم، مدل مراکز تصویر چندگانه، تصحیح مسیر حرکت سنجنده
  • علی اکبر متکان، علیرضا شکیبا، بابک میرباقری، مهران شایگان، محمد تناسان صفحه 39
    با افزایش جمعیت و به تبع آن افزایش نیازهای جامعه، آمایش سرزمین اهمیت ویژه ای یافته است. به دلیل پیوند آمایش سرزمین با چندین هدف متضاد، استفاده از الگوریتم های تکاملی چندهدفه درصورت تناسب الگوریتم با نوع مسئله می تواند مفید باشد. در پژوهش حاضر ضمن ارائه مدلی به منظور بهینه سازی کاربری اراضی، راه حلی موثر برای به کارگیری الگوریتم ژنتیک چندهدفه در انواع مسائل مربوط به آمایش سرزمین معرفی می گردد. مدل طراحی شده در پژوهش حاضر به منظور بهینه سازی کاربری اراضی از الگوریتم NSGA-II بهره می برد. خروجی های این مدل، الگوهایی برای آمایش سرزمین هستند که فرسایش منطقه را تا حد زیادی کاهش می دهند و سطح منفعت اقتصادی منطقه را بالا می برند. در این مدل، کاربری ها دارای بالاترین سازگاری، کمترین دشواری تغییر و بیشترین پیوستگی هستند. به منظور استفاده از الگوریتم ژنتیک چندهدفه در حل مسائل آمایش سرزمین در این پژوهش راهکاری ابتکاری برای تولید جمعیت اولیه و عملگر ابتکاری ترکیب متناسب با مسائل آمایش سرزمین شرح و بسط داده شد. مدل طراحی شده در منطقه رودبار جنوب واقع در استان کرمان پیاده سازی شد. نتایج به دست آمده نشان دادند که الگوهای آمایش سرزمین پیشنهادشده در این مدل می توانند درحدود 30 تا 35 درصد فرسایش منطقه را کاهش دهند؛ درعین حال سطح منفعت اقتصادی حاصل از تغییر کاربری بین 40 تا 50 درصد رشد خواهد داشت. همچنین تمامی الگوها دارای سازگاری بالا و دشواری تغییر اندک هستند. با بررسی عملکرد عملگرهای ابتکاری ارائه شده، مشخص شد این عملگرها تاثیر بسزایی در روند حل مسئله داشتند.
    کلیدواژگان: بهینه سازی چندهدفه، الگوریتم NSGA، II، توسعه عملگرهای ابتکاری، آمایش سرزمین، توان اکولوژیک
  • زهره معصومی، محمدسعدی مسگری صفحه 59
    افزایش نیاز به زمین و محدودیت عرضه آن، نحوه استفاده از زمین را به چالشی اساسی در عرصه برنامه ریزی شهری تبدیل کرده است. در این میان، چینش مناسب و بهینه کاربری ها در کنار یکدیگر از چالش های اصلی برنامه ریزی کاربری اراضی شهری به شمار می آید. هدف اصلی پژوهش حاضر، به کارگیری الگوریتم بهینه سازی چندهدفه تجمعی ذرات (MOPSO) به منظور دستیابی به چینش بهینه کاربری های شهری در سطح ریزدانه است. در تدوین مدل پیشنهادی، از سامانه اطلاعات مکانی (GIS) به عنوان مولد گزینه ها و سناریوهای مکانی بررسی شده استفاده گردید. به این منظور پارامترهای روش به کار گرفته شده با کاربرد مورد نظر سازگار شدند و گزینه های تصمیم سازی برمبنای توابع هدف و شروط مسئله ایجاد گردید. سپس با نمایش جواب های بهینه و تفاوت میان آنها، به کاربر امکان تصمیم گیری داده شد. این مدل در یک محدوده از منطقه هفت تهران اجرا شد و نتایج آن به دست آمد، که نشان دهنده تکرارپذیری و ثبات روش به کار گرفته شده است. در چینش کاربری ها در سطح ریزدانه با توجه به تعدد قطعات و تنوع کاربری ها و نیاز به برآورده کردن هم زمان چند هدف گاه ناسازگار با هم، استفاده از MOPSO می تواند تا حد زیادی پیچیدگی های مربوط به انتخاب و ارزیابی گزینه های تصمیم گیری را حل کند. ریزدانه بودن مدل ارائه شده، حالت دینامیک آن در پشتیبانی از تصمیم گیری مکانی، و ایجاد حالت های گوناگون از چینش کاربری ها برای تصمیم گیری براساس توابع هدف، از نوآوری های پژوهش حاضر است.
    کلیدواژگان: چینش بهینه کاربری شهری، سیستم اطلاعات مکانی، الگوریتم بهینه سازی چندهدفه تجمعی ذرات (MOPSO)، تصمیم گیری چندهدفه
  • حمیدرضا اورعی، مهدی مختارزاده، حمید عبادی صفحه 81
    طبقه بندی، تکنیکی در تحلیل تصاویر سنجش از دور است که به طور وسیع در کاربرد های مختلف استفاده می شود. در روش های طبقه بندی نظارت شده سنتی، اطلاعات آموزشی و نتایج طبقه بندی مبتنی بر اصل «هر پیکسل-یک کلاس» نمایش داده می شوند. در مواردی که عدم اطمینان و پیکسل های مختلط در سنجش از دور وجود دارد، استفاده از روش های فازی توصیه می شود. مطالعات اخیر نشان می دهند که استفاده از اطلاعات مجاورت به همراه اطلاعات طیفی می تواند به صحت بالاتری در طبقه بندی بینجامد. استفاده از اطلاعات مجاورت در پس پردازش نتایج طبقه بندی به دلیل وابستگی نداشتن به طبقه بندی کننده اولیه از دلایل استفاده از آن در پژوهش حاضر است. قوانین اتصال در فضای توپولوژی فازی یکی از روش های استفاده از اطلاعات مجاورت در بخش پس پردازش است. درصورتی که از بیش از دو طبقه بندی کننده استفاده شود، می توان امکان تلفیق نتایج را بررسی کرد. در این پژوهش برای تلفیق مکانی نتایج با استفاده از قوانین اتصال در فضای توپولوژی فازی، دو راهکار پیشنهاد شده است. در راهکار نخست، یکی از دو طبقه بندی کننده مبنای تلفیق قرار می گیرد و در راهکار دوم فقط پیکسل هایی که در هر دو روش طبقه بندی، به صورت یکسان طبقه بندی شده اند و هم زمان پیکسل محدوده نیستند، در تصویر نهایی برچسب خود را حفظ می کنند. نتایج نشان می دهند که راهکار نخست درمقایسه با راهکار دوم دقت بهتری را به دست می دهد. بیشترین مقادیر صحت کلی و کاپای کلی به دست آمده مربوط به زمانی است که روش طبقه بندی بیشترین شباهت در راهکار نخست تلفیق مکانی مبنا قرار می گیرد و به ترتیب 01/89 و 98/88 هستند. به طور کلی، تلفیق مکانی نتایج درمقایسه با وضعیتی که فقط از یک طبقه بندی کننده استفاده شود، دقت را بهبود می دهد.
    کلیدواژگان: طبقه بندی فازی، فضای توپولوژی فازی، تلفیق، قوانین اتصال
  • امیرحسین هاتفی اردکانی، مصطفی کریمی احمدآباد، سعید خداییان، سعید قره چلو صفحه 95
    تولید و به دست آوردن آمار و اطلاعات دقیق و واقعی از منابع معدنی دغدغه همیشگی مدیران است. برای تولید این نوع آمار و اطلاعات روش های گوناگونی وجود دارد که ازجمله می توان به روش های سنتی همراه با پیمایش های زمینی و روش های پیشرفته سنجش از دور اشاره کرد. سنجش و تولید اطلاعات با استفاده از داده های ماهواره ای و روش های دورکاوی، به ویژه در مناطق کویری و بیابانی به دلیل شرایط نامساعد آنها، افق جدیدی را به روی مدیران گشوده که راهکاری است برای غلبه بر مشکلات روش های مرسوم سنتی. هدف پژوهش حاضر ارزیابی تکنیک های سنجش از دور و GIS در تهیه نقشه املاح تبخیری در منطقه شرقی دشت سمنان با استفاده از تصاویر ماهواره ای ASTER است. برای این منظور ابتدا نمونه برداری به روش تصادفی منظم از منطقه انجام شد و سپس پردازش هایی از قبیل بسط تصویر، ایجاد تصاویر رنگی کاذب، تجزیه مولفه های اصلی، تبدیل تسلدکپ، ادغام و نسبت گیری طیفی روی تصاویر صورت گرفت. مقادیر گچ، نمک و سولفات سدیم و منیزیم خاک با ارزش طیفی استخراج شده از باندهای اصلی و فرعی تلاقی داده شدند و روابط همبستگی و رگرسیونی بین داده های ماهواره ای و زمینی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان دادند که باندهای حرارتی PCA9، PCA10، PCA12 می توانند در تفکیک املاح گچ، هالیت و سولفات مفید باشند. درنهایت، ازطریق طبقه بندی حداکثر احتمال روی باندهای مذکور، نقشه های گچ، هالیت و سولفات محدوده مطالعاتی با صحت کل به ترتیب 33/73، 67/66، 67/66 درصد و با ضریب کاپای به ترتیب 61/0، 53/0 و 55/0 تهیه شدند.
    کلیدواژگان: املاح تبخیری، گچ، نمک، سولفات، سنجش از دور
  • جلال عزیز، امیر اسلام بنیاد، ایرج حسن زاد ناورودی صفحه 117
    به منظور ارزیابی قابلیت تصاویر سنجنده OLI ماهواره لندست8 در تهیه نقشه تراکم تاج پوشش جنگل های زاگرس، ابتدا پنجره ای از تصاویر سنجنده مذکور از جنگل های منطقه حفاظت شده مانشت با مساحت 2300 هکتار در استان ایلام انتخاب شد.برای تهیه نمونه های تعلیمی و برآورد صحت طبقه بندی ها، نقشه واقعیت زمینی به شکل نمونه ای از طریق نمونه برداری به روش منظم-تصادفی با 100 قطعه نمونه مربعی شکل (36/0 هکتاری) روی شبکه ای با ابعاد 500×400 متر تهیه شد. در هر قطعه نمونه، سطح تاج پوشش تمامی درختان اندازه گیری شد و درصد تاج پوشش در هر قطعه نمونه به دست آمد. پس از انتخاب نمونه های تعلیمی و مجموعه باندهای مناسببا استفاده از معیار واگرایی تبدیل شده، طبقه بندی داده ها به روش نظارت شده و با استفاده از خوارزمی های حداقل فاصله از میانگین و حداکثر احتمال انجام شد.نتایج حاصل از طبقه بندی با استفاده از معیار های تعیین صحت نشان دادند که خوارزمی حداقل فاصله از میانگین با صحت کلی و ضریب کاپای 80 درصد و 68/0 در مقایسه با خوارزمی حداکثر احتمال با صحت کلی و ضریب کاپای 60 درصد و 35/0 در طبقه بندی تراکم تاج پوشش بهتر عمل می کند. بازبودن تاج پوشش و همچنین اختلاط بازتاب خاک و پوشش گیاهی در این منطقه مانع دستیابی به نتایج مطلوب تر گردید. به طور کلی نتایج پژوهش حاضر، قابلیت نسبتا مناسب داده های سنجنده OLI را در طبقه بندی تراکم تاج پوشش جنگل های زاگرس نشان می دهند.
    کلیدواژگان: استان ایلام، جنگل های زاگرس، سنجنده OLI، لندست8
|
  • Page 1
    Location of some facilities such as shopping centers has a crucial role in their success. Finding the location of a new shopping centers where there are existing ones belonging to competitors, asks to consider and evaluate confusing factors and objectives. In this research based on multiple objective decision making (MODM) approach, two objectives are considered to maximize the profit: maximizing demand response and maximizing accessibility to shopping centers. Demand objective is evaluate based on two criteria: population and competitive conditions. Accessibility is related to access to major roads, public transit stations, parking, parks and entertainment centers. There are many methods for solving multi-objective problems that have been generally divided into classic and evolutionary methods. Classical methods are faced with several shortcoming and recent researches are focused on utilizing the heuristicmethods. In the proposed model, first unsuitable locations are removed based on their land use and then Tabu Search, as a multi-objective evolutionary algorithm, is used as a competitive location model for finding the location of new shopping centers based on the trade-off between objectives. The proposed model is tested in a case study area in Karaj city and the result is compared with traditional overly analysis.
    Keywords: Shopping center, Competitive location models, Multi objective optimizing, Tabu Search
  • Page 21
    The result of epipolar rearrangement process is pseudo normal images; which conjugate points are located along their rows or columns. But, unlike normalized images resulted from epipolar resampling process, there is no guarantee that parallel parallax of conjugate points to be linearly proportional with z-coordinate of corresponding point in the object space. However, pseudo normal images can positively affects many photogrammetric activities such as image matching, automatic aerial triangulation, automatic digital elevation model and orthophoto generation, and stereo viewing. In present paper, a novel approach for epipolar rearrangement of linear pushbroom satellite imagery is proposed based on Multiple Projection Centers model, and rearrangement procedure is separately investigated for both Cross Track and Along Track imaging systems. The proposed method is developed based on refinement of trajectory and attitude parameters of the sensor. One of advantages of this method is the capability of the correction of off-nadir viewing of the sensor through the physical interpretation of its parameters. According to the results of the accuracy assessment of pseudo normalized images using the proposed method in independent check points, the mean of residual vertical parallaxes in stereo model is determined 0.94 pixels; that corroborates the feasibility, correctness, and applicability of the method.
    Keywords: Photogrammetry, Epipolar rearrangement, Pseudo normal image, Pushbroom linear imagery, Multiple projection centers model, Trajectory refinement, Along track, cross track imaging system
  • Page 39
    With the increase in population and consequent increasing needs of society, land use planning is of particular importance. Land use planningdue to being involved with several conflicting aims, multi- objective evolutionary algorithm would be a useful tool to solve land use planning. But use of these algorithms should be examined according to the type of issues. In the study, addition to introducing a model to optimize land use, effective solution for the application of multi- objective genetic algorithm on a variety of problems related to land use planning was presented. In order to land uses optimization in the study, the algorithm NSGA-II was use in the model. Output of the model might be introduced patterns for reduction of erosion to an acceptable level and enhancing the economic benefits. This will be skillfully carried out while the land use adaptation is in the highest level and land use changes are easy with high level of continuity.An innovative operator which producing the initial population and an innovative operator with an appropriate Crossover of land use planning issues were developed.The developed model in the study was implemented in Kerman-Rodbar watershed. Evaluation results show that the model is able to suggest patterns to land use planning that reduce erosion about 30 to 35%. While the economic benefits of the changes will be about 40 to 50 %. Furthermore all models have a high consistency and low difficulty to change. These operators have had a significant impact on problem solving.
    Keywords: Multi-objective optimization, NSGA, II algorithm, Innovative Operators, Land use planning, Ecological potentiality
  • Page 59
    Optimizing of the arrangement of the land uses is one of the main goals of urban land use planning. This issue involves a variety of spatial data and analyses. Moreover, existing different arrangements for diverse land uses causes in complex and wide search space. In view of these matters, the land use arrangement can be supposed as a spatial multi-objective optimization problem. In this research, Multi-Objective Particle Swarm Optimization algorithm along with GIS is applied in the seventh distinct of Tehran to find optimum arrangement of urban land uses. GIS is used to generate and analysis different scenarios of land use arrangements for the optimization algorithm. The proposed approach provides a variety of optimized solutions, giving the possibility of choosing the most desirable results to decision-makers. A new aspect of this research is using the land parcels as the spatial unit. In addition, making dynamic decision on the different types of land uses is one advantages of this method. The test of the method shows an acceptable level of implementation speed along with a high level of repeatability and stability of the algorithm.
    Keywords: Optimization, Land use planning, GIS, MOPSO, Multi, Objective, Micro Scale, Decision making
  • Page 81
    Classification is one of the most widely used remote sensing analysis techniques. In the conventional remote sensing supervised classification, training information and classification result are represented in a one-pixel-one-class method. Fuzzy methods have been widely applied in image classification, which are believed to be more appropriate for handling uncertainty and mixed pixels in remote sensing. Also recent researches show that using neighborhood information with spectral information lead to higher accuracy in classification. Due to the dependence on initial classifier,the use of neighborhood information in the post processing of classification results is one of the reasons for its use in this research. Connectivity rules in fuzzy topological space are one of methods for using neighborhood information in post processing step. In case of using more than one classifier, it is possible to integrate the results. In this research two methods have been proposed for spatial integration results by using connectivity rules in fuzzy topological space. In first method, one of the two classifiers will be based and in second method, only pixels that are classified in the same manner in both and simultaneously not boundary pixel, will keep their own labels in final image. The results show that first method Provides better accuracy compared with second method and generally accuracy is improved when spatial integration results is used in compare with using only one classifier. The maximum overall accuracy and overall kappa values are obtained respectively 89.01 and 88.98 when maximum likelihood classifier is based in first method.
    Keywords: Fuzzy Classification, Fuzzy Topological Space, Integration, Connectivity Rules
  • Page 95
    Obtaining and Production of accurate and realistic information from mineral resources is one of the intellectual concerns of managers. To produce this kind of data and information, there are various methods that can be traditional methods combined with the field data and remote sensing techniques. Measurement and generation data using of satellite data and remote sensing methods especially, in desert areas because existing unfavorable conditions, opened up a new horizon to the managers to overcome the problems of traditional conventional methods.The purpose of this paper evaluate remote sensing and GIS techniques is to map evaporate minerals in the eastern part of Semnan using ASTER data.We used field data and false color, PCA and Tasseled cap transformation, ratio and data fusion techniques to estimate amount of gypsum, salt, sodium and magnesium sulfate soils. Regression and correlation relationships between satellite and field data were determined. The results showed that the thermal bands 9, 10, 12 and PCA 9, 10 and 12 can be used for separating Gypsum, Halite as well as sulfate. Finally using maximum likelihood classification map was used to map Gypsum, halite and sulfate contents with accuracy of 73.33, 66.67, 66.67% also using Kappa coefficient were prepared respectively, 0.61, 0.53 and 0.55.
    Keywords: Evaporate minerals, Gypsum, Salt, Sulfate, Remote sensing
  • Page 117
    In this study for evaluation capability, OLI data of Landsat8 to estimate canopy density 2300 ha. in protected Manesht area in Zagros forests of Iran was selected. For ground truth data, 100 square plots (0.36 ha) were measured and systematic random sampling method was used. The dimensions of network inventory were 500m×400m. In each plot, crown cover was measured and then canopy percent in each plot was calculated. For classification and mapping, maximum likelihood and minimum distance to mean classifiers were used. The Transformed Divergence index was used to determine best combination of image bands. Result of this study showed that minimum distance to mean classifier had overall accuracy and kappa coefficient of 80% and 0.68 respectively on OLI image data. In addition, the maximum likelihood classifier had overall accuracy and kappa coefficient of 60% and 0.35 respectively. The result of this study showed that minimum distance to mean classifier was most suitable classifier for canopy classification of Zagros forests on the OLI image data.
    Keywords: Ilam, Landsat8, OLI sensor, Zagros forest